Compare hotel prices and find the best deal - HotelsCombined.com
By September 8, 2008 74 Comments

Proton MPV, latest pictures

I am not sure whether this is the actual photo of much awaited Proton MPV or not, but according to CarStandard, yes its the real one.  The photos if you notice could be taken during the recent Proton Technology Day at their main plant in Shah Alam.

If this is the real design of Proton MPV, I would say that, this could be another killer product for Honda Jazz, Steam, Toyota Wish and even the Nissan Lavina of course subject to reasonable price and better quality.

proton-mpv-2009.jpg

proton-mpv-2009a.jpg

proton-mpv-2009b.jpg

Based on my reading  at Paultan, this MPV could be powered by 1.6 campro engine for mid range model while the high spec will be probably powered by 1.8 engine from other OEM supplier.

If you have plan to buy a MPV, why not hold it until next year. With new management, I believe this model will be hot selling next year, trust me. What do you think ?

UPDATE
Visit Latest Photo page for actual and real photo of Proton MPV.

Incoming search terms:

Posted in: Automotive

74 Comments on "Proton MPV, latest pictures"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. sufian says:

    its a great model by proton…i wish they use a standard 1.8 engine…coz it needs to transport 7 humans!!!!some r fat

  2. admin says:

    yeah 1.6 will be considered under power, but to have 1.8 is not easy lot of development cost will incurred, anyway getting engine from other OEM is not advisable too….perhap supercharge campro or campro turbo will help

  3. MAT YEE says:

    PROTON MPV MALAYSIA YANG PERTAMA

    SAYA TERPEGUN MELIHAT MODEL MPV MALAYSIA YANG BARU,JIKA INI YANG SAYA LIHAT MEMANG MENARIK CANTIK

  4. admin says:

    smart, anggun :)

  5. johorean says:

    bagaimana harga yang ditawarkan untuk model terbari ini?

  6. admin says:

    dgr nya, price bawah 75k

  7. eas ieja says:

    MPV proton ini tak cukup power..coz body besar n berat..power enjin 1.6 campro jew..itu lum masuk org lagi..sure kuat guna minyak..sepatutnye guna la enjin ber cc besar seperti 1.8 @ 2ooo cc..harga kin takde masalah..tp biarlah ada kesesuaian antara body n enjin..so baru lah rakyat guna barangan buatan malaysia..

  8. lie says:

    mybe yahun depan proton akan mendapat keuntungan yang lebih baik dengan adanya MPV ini

  9. Near Engine says:

    1.6 atau 1.8 atau 2.0 tak jadi masaalah jika kaedah pemanduan betol..gear yg sesuai dengan kelajuan ..belajarlah cara utk eksploitasi kan ‘torque” bukan kelajuan…isyaalah anda akan berupaya jimatkan consumption…

  10. JAS says:

    Cantik, menarik, tertarik, kau memang DA….BOMB…… I prefer 1.8 but 1.6 campro not bad lah compare to 1.5 and 1.3 in the market.

  11. faisal says:

    TAHNIAH! PROTON DAPAT MENGELUARKAN MODEL MPV PERTAMA MALAYSIA. SESUNGGUHNYA PROTON ADALAH KEBANGGAAN SEMUA RAKYAT MALAYSIA DAN MENGHARUMKAN NAMA NEGARA DI PERSADA ANTARABANGSA. TERUSKAN KEGEMILANGAN AUTOMOTIF NEGARA. TAHNIAAH SEKALI LAGI…… SAYA AMAT BERBANGGA

  12. megrah says:

    AND THE PRICE IS RM 69,888.00!!
    WHO SAYS PROTON CAN’T DO??
    AFFORDABLE, SPACIOUS, TRENDY.

  13. MAN says:

    apela van macam tu pun kate cantik… tak futureristic pun

  14. admin says:

    how do u know price is 69k ?

  15. azjays says:

    Kalaulah proton mpv macam dalam gambar tu….emm oklah tu…cantik dari avznza….harga camna pulak ?….kita tggu mpv tu keluar dululah….baru fikir nak ke tidak…

  16. azjays says:

    Kalaulah proton mpv macam dalam gambar tu….emm oklah tu…cantik dari avanza….harga camna pulak ?….kita tggu mpv tu keluar dululah….baru fikir nak ke tidak…

  17. man says:

    Oklah proton kuarkan MPVnya. tapi jangan timbul lak masalah-masalah yang tak sedap didengar ye…..

  18. ijal says:

    Tahniah proton!!! teruskan misi anda dengan “hidangan” yang menyelerakan, harap jangan la pergunakan rakyat tempatan dengan harga yang tak setanding dengan kuality dan jenama proton itu sendiri, proton mesti memastikan MPV yg bakal keluar tu mendapat pasaran yg tinggi di negara luar agar segala kos R&D (kalau ada laa), mold, manufacturing dan mcm2 kos lain dapat dikurangkan sekaligus dapat mengurangkan harga yang sepatutnye dinikmati oleh rakyat tempatan. Cuba tanya org Jepun harga Toyota baru camry berapa dorang beli kat sana, kalau kita kat sini lebih kurang sama dengan beli kancil je. Jadi kepada proton dan seluruh rakyat malaysia…lu pikirlah sendiri…………

  19. krul73 says:

    boleh tahan kalau cam nie aku tunggu mpv nie kuar, sebab aku dah nak beli grand lavina impul nie….kalau cun dan harga cantik.. aku tangkap satu..mesti ader warna merah ferrari
    perhhh..confirm aku beli downpayment dah ready…

  20. mr joe says:

    man ….apalah orang kita…apa saje design orang kita buat mesti tak ok punye…cuba design tu letak pada honda,toyota atau BMW….buka main puji…dah mentaliti macam tu, apa pun design local orang tak suka….

  21. mario says:

    Comel tu memangla comel……….tapi ngape guna enjin 1,6 campro.Komen skit.

  22. azli says:

    Saya terpegun dengan rekabentuk mpv keluaran nasional…..bangga sebagai rakyat malaysia.Saya dah beli kereta nasional dah 2 buah. Iswara aeroback dan Waja.Tetapi apa yang saya terkilan tentang kualitinya…..yes iswara tiada masalah . Tetapi waja….macam2 kena tukar…Fuel pam dah 2x tak sampai 6 tahun…power window semua pintu….Handle pintu semuanya patah, auto lock tukar…pembuka laci dekat dest board patah. Jadi besarlah harapan saya sekiranya kualitinya terjamin.Proton patut pastikan vendor2 yg dipilih utk hasilkan komponen mpv adalah yg betul2 hasilkan komponen yg mencapai standard yang diperlukan.

  23. admin says:

    I just return from Bandung, you know what..the Nissan Livina only powered by 1.5 engine…and still hot selling there :)

  24. megat says:

    tahniah ler kat proton…..dapat gak kluar mpv.dgr kata wat test kat genting tak lulus…apasal haaa???tgk pada rupa nice ler gak…..tapi tgk dr blakang tak cun sgt ler….(macam van jer)…
    tgk ler cam ner…..gua nak beli toyota wish…..tapi gua relexs dulu…..nak tgk dulu proton mpv…
    klu lebih kurang wish gua tangkap ler satu……

  25. edwin says:

    must be proud of malaysian. wait for perodua mpv :)

  26. fauzee sungai siput u says:

    tahniah…mmg cntk…luaran n dalaman mmg cntk…..

  27. ismail says:

    mpv dah cantik,lawa…tapi apa namanya?

  28. halim says:

    Tahniah kerana teknologi malaysia dah maju setapak lagi

  29. Hot Zoom Komuniti says:

    Wow cantik,duit pun cantik gak agaknya

  30. hisham jauhari says:

    tahniah! semoga dapat sale bagus lepas launching nanti. kualiti kena jaga kalau sudah diberi kepercayaan.

  31. faisal says:

    Tahniah skali lagi buat PROTON, memang terpegun tengok MPV pertama Negara. Kita seharusnya berbangga …….. Pasti akan tercapai WAWASAN 2020, kelahiran yang ditunggu semua, teknologi negara kebanggan Malaysia, diiktiraf antarabangsa

  32. Philip says:

    Manah amai….. Model tu tau niki ka nama & jualan Proton…
    Tahniah….& bangga……dengan MPV tu…

  33. hang 2 says:

    keta nampak cantik tp sayang gua tak da duit nak beli, ekonomi melesit ni kena berhati2 berbelanja.

  34. Buoh_Keriat says:

    Maaf cakaplaaa…. kalu setakat ambik keta yang orang dh buat pastu tampal jer emblem nama proton,.. aku langsung tak bangga ngan kejayaan Proton… tapi kalu dari 0 korang start design pastu wat betul2 100% Malaysia,.. baru rasa nak bangga.
    Aku lagi bangga ngan bebudak mat “solek” kete yang modified kete masing2 dari satu model jadi nodel yang seolah2 baru dihasilkan,… tu baru dinamakan penciptaan. Tapi kalu just nak tampal emblem & sticker baik x yah buat. Dah latu,.. ambik lak chasis dari mole yang orang lain dh nak buang. Wat malu negara jer…. Sorry la kengkawan,.. aku sebagai rakyat Malaysia sebenarnya rasa malu ngan kebanggaan korang2 yang suka mengampu kerajaan dan buta seni bina…

  35. lily says:

    i dpt email gmbr mpv nih ada 6 kaler..mmg smart n cun abess..sume kaler gempak..kalau btol harga around 70k..ade can pakai mpv..tp klu enjin campro..rentikanlah niat nak mbelinya..

  36. admin says:

    Buoh_keriat….

    Wait and see. This is Proton original design. Trust me.

  37. Cicit Hj Kalam says:

    jangan jual mahal sangat..ramai rakyat malaysia nak beli produk proton….harap MPV proton meletup dipasaran

  38. any comment on its performance?

  39. amir says:

    AGAKNYER BILE PROTON NK WAT KETE TERBANG EK..
    DULU TYME KECIK2..
    BILE SEBUT WAWASAN 2020 MESTI ADE KETE TERBANG..
    HEHEHE..
    GURAU JERK..

  40. jebat says:

    macam peti ais jerk

  41. baru power says:

    hrp2 biar la pacuan belakang baru ade power

  42. admin says:

    no lah…front wheel for sure

  43. ambol says:

    Not attractive..still nissan vannette or avanza better

  44. Mat Kilau says:

    Kalo enjin turbo serupa Caldina aku beli sebijik..konpemmm

  45. stevk says:

    Cantik mpv nih. Kebanyakan famili kat malaysia besar-besar. Dah la semua kena pakai seatbelt skang. Sah pasti laku. Well done Proton!! at least ada portfolio baru untuk cater large famili.

  46. spa ri says:

    whatever yang proton buat, kualiti rendah, harga x kompetetif. Korang compare la kualiti n harga yg jepun dan eropah bagi kat rakyat dia, kita jauh ketinggalan. AFTA x jdi2 lg pasal nak payung pengeluar tempatan sambil isap darah rakyat sendiri! Proton jawab la….

  47. jbone4277 says:

    Jgn megah sangat dgn model luar. Dulu dia org pun tak lah hebat. Kalau korang duk kutuk tak support tak guna gak. Aku dah pakai dua gen2 ngan waja. tak la teruk sngt. Nak kata power window rosak tak jgk. nak kata tanggal sana sini tak jgak. Nak kata anak2 aku tak ganas…blh kata sama cam power rangers sume. Pendek kata jgn dok mengat dari menolong. Jgn marah ye…syabas proton…

  48. kay's says:

    Anyway after my friend (salesman) story about the car i’m thinking of something to be proud of and here come our smart look MPV…new year face & resunable price….hopefully…book one for yourself…..

  49. mike says:

    i think this car look like shit. dunno from which car the engineers copied from.
    The lights look like from wish. the back from stream and the body looks like from
    cherry.

  50. admin says:

    mike : lets see this shit when it already on the road. :)

  51. DD says:

    after look that picture.. is look like China Car Cherry MPV…

  52. aku says:

    wow…
    boleh tahan la…

  53. Ricky Loke says:

    hopefully it has a quality control, not as a feeder to the bloody, celaka politician n it’s family.

  54. afiz says:

    cantik dr avanza? i dont think so cz avanza da dapat facelift baru berbanding model dulu. Avanza da didatangkn dgn skirting, tp mpv proton tak pun. Lgpun avanza punya byk aksesori tambahan di pasaran. lau u all x caye tgk la nanti. proton x mampu bersaing dari segi reka bentuk dan kualiti. for me, avanza is da best. mane nk cari mpv jepun harga below RM80,000??

  55. afiz says:

    saya amat bersetuju dgn cakap saudara azli. kete proton memang xde kualiti, lbh2 lg waja. tp, Baru2 ni sy ade terserempak dgn proton persona yg tiba2 mati di tgh jalan. nk kate kete lame, plastik kusyen pn ade lg. Ni ape kes????

  56. jbone4277 says:

    aisey bos..jgn nak kata proton Toyota, BMW, Merc pun ada gak meragam. Biasa la kalau pakai tak cermat…bro..
    lu kena ingat nak harap terus pandai …lu sendiri pun kena blaja ABC. Lu kata avanza ok try la duduk kat tmpt penumpang blkg. Cam duduk kat van je.

  57. jbone4277 says:

    Buoh_Keriat
    dah bpe bnyk hasil bijak senibina yg dah ko create. yg nak kata org sngt. Ingat la ko blaja tu pun ngan bantuan. lain la klu ko tu kaye sngt. dah senang camtu le. Ko pun same tadi kata malu dah tu bangga pulak ngan budak2 modified tak same ke tu. Ko bangga…klu aku kata cian …nak bli tak mampu tampal muka pun tak pe…ha celik seni la tu.

  58. Naga Emas says:

    Belum ada komen lagi.

  59. abas says:

    membanggakan,dan lebih membanggakan lagi sekiranya kualiti produk yang dikeluarkan proton hendaklah dipertingkatkan.Kalau boleh sifar komen bagi exzora tak seperti keluaran terdahulu proton yang ada sahaja masalah yang dikemukakan oleh pengguna sehingga ada pengguna melabelkan kenderaan proton tidak kualiti.Selamat maju jaya proton.

  60. Naga Emas says:

    kalau perdana dah 106 ribu harganya,jangan mimpilah rakyat malaysia nak dapat bawah dari tu.sekarang ni besi buruk dah turun harga, kalau cukai kereta buatan sendiri nak ambil tinggi gila namanya.Rendahkan cukai atau bebaskan cukai untuk MPV kita atau semua kereta buatan malaysia.Saya rasa berat MPV tu lebihkurang 1.5 tan saja atau kurang.Nak di darap dengan harga besi buruk atau besi baru.Fikirlah sendiri.

  61. azli says:

    Bukan nak bangga kereta keluaran luar……..tapi lihatlah kereta keluaran produa..tip top tiada masalah.mana ada complaint…dan kita patut terima kritikan utk baiki kelemahan.Yang paling bermasalah ialah Waja. Apa dah jadi….kalu setakat nak bangga tak bertempat dan tak sanggup terima kritakan sebagai satu cabaran sampai bila Proton nak maju. Fikir…Renung dan berubahlah dari sekarang……Sahut cabaran ini sebagai satu cabran yang membina…positif. Ayuh bangun baiki kualiti kereta nasional.

  62. SABAHAN says:

    Congrats to Proton first of all.. ADMIN u kna listen and read all the damn comment and try to learn and manage how to solve the problem by each step by step.. now listen what proton juz need first is support by local buyer and not about the income money to recover back the cost.. means kita kna ambik risiko untuk local buyer support.. barangan malaysia.. kualiti,jaminan, and puashati harus ada bagi mendapatkan sokongan.. Admin u tau Brand2 toyota,Mitsubishi,mazda and all the japan brand pun lalui semua ni.. they all pun nak barangan mereka hot di pasaran.. so they take the risk to sell barang murah improve they quality by making all the user yakin dengan brangan mereka.. they all take the risk by not taking care about the income back..(untung tak masuk poket pun) at last all people know toyota how its work and trusted them.. psal tu la.. keta RM$ ratusan ribu mcam all the big car orang sanggup beli. (so proton bila nak improve..) Malaysia Boleh !!!!! percayalah u bleh buat pnya!!

  63. adik says:

    Buoh_Keriat wrote on 6 February, 2009, 2:53
    Maaf cakaplaaa…. kalu setakat ambik keta yang orang dh buat pastu tampal jer emblem nama proton,.. aku langsung tak bangga ngan kejayaan Proton… tapi kalu dari 0 korang start design pastu wat betul2 100% Malaysia,.. baru rasa nak bangga.
    Aku lagi bangga ngan bebudak mat “solek” kete yang modified kete masing2 dari satu model jadi nodel yang seolah2 baru dihasilkan,… tu baru dinamakan penciptaan. Tapi kalu just nak tampal emblem & sticker baik x yah buat. Dah latu,.. ambik lak chasis dari mole yang orang lain dh nak buang. Wat malu negara jer…. Sorry la kengkawan,.. aku sebagai rakyat Malaysia sebenarnya rasa malu ngan kebanggaan korang2 yang suka mengampu kerajaan dan buta seni bina…

    SAH KO NIE XPAHAM APE2….KO BARU KUAR DRI KAMPUNG MANA….SETAKAT TUKAR BRG2 JDM KAT KETA MALAYSIA…XYAH CAKAP…BUDAK SEKOLAH PUN PANDAI….

  64. aisham says:

    ALHAMDULILLAH…… dah kuar kete baru.Kalau ada kemampuan tu,,,bleh le order….TAHNIAH PROTON. Bolehle…kami yang kurang ber wang ni..nak order. dengan ghege yang ok ni….HIDUP PROTON MALAYSIA.

  65. madi........ says:

    cantik ckit jer dr avanza……..tdk lebih dr tu…….

  66. Torres says:

    Proton telah berjaya mengeluarkan kereta baru…sy pun tak tau sejauh mana kualitinya…dengar 1.6, tp tgk body mcm kreta ni terlalu besar untuk 1.6..mcm toyota rush (1.5)..so underpower…tp ok lah di jalan rata..n satu lg sy tak puashati dengan designnya, serupa seperti toyota innova walaupun ada bezanya..kalo tgk kat sabah..banyak teksi jarak jauh pakai innova n unser..sy dah perna naik..selesa and power walaupun automatik…sy rasa proton br ni betul2 underpower sebagai kreta MPV..letak lah enjin 2.0 ke atas..orang tetap beli juga tu walau harganya RM90000…

  67. Keciput says:

    Tahniah Proton Exora is nice an reasonable price. Kalu ikut perbandingan kuasa dengan model 1.6 spt livina mmg berbaloi beli exora.. aku pun tertarik…

  68. azrin says:

    btl boss…. gua pun tgh tggu loan approve. lagi cepat lg bagus.. dealer buat ngan bank eon. tak tau lah. tggu je ari isnin selasa ni. klu tak approve jugak, gua cari selain dari proton lah. klu tak pun cuba dealer lain.klu tak jugak terpaksa gua cari kete nissan sentra used car. macam mane bro? blh tak lu tolong gua.. proton exora auto mline. klu blh kuar gua bg lu rm200 cash slps kete kluar.klu blh sblm rayer ni. gua janji pada sesape yg nak komisyen lbh. gua akn bg. janji kete kluar. Azrin_nilai,neg sembilan.

  69. azrin says:

    ko cantek skit bro… sime kete akn sampai masa nak rosak akn rosak jugak.. tp selalu buat inspection lah… jaga kete skit.. maintainance jaga setiap 5000km. start kete 10minit biar panas enjin. klu dah jln jgn nak main pickup2. buatan kete bkn utk spot pun. klu nak tutup pintu kete tu slow2 lah. baru lah tak gegar brg2 dlm tepi pintu. sebulan 3 x basuh radiator. barulah aircond bersih tak berbau. masukkan air mineral dlm radiator supaya dia tak karat. tayar jgn terlalu keras sgt. nanti dlm kete sume gegar. bunyi dlm kete pun dah tak sedap. nak jaga cat kete bg kilat jgn park kete bawah embun. embun tajam. ha… barulah lps ni kete 10 tahun pun nampak mcm smlm beli. org tak caye beb… lu buat lh dulu. cam tu lah nak jaga harta. harta lain pun sama jugak.

  70. Anwarul Aiman says:

    slm,ada keta baru sik

Post a Comment