Compare hotel prices and find the best deal - HotelsCombined.com
By February 17, 2009 27 Comments

Proton Exora, the new Proton MPV

proton_exora_mpv

Finally, it comes to the end the long awaiting Proton MPV will be called Proton Exora. The Exora is based on the name of the Ixora flower, with the tagline “Keriangan Keluarga”.

“Exora” was the winning entry in Proton’s nationwide MPV naming contest which began in September last year. The month long contest attracted 251,763 entries. The name was given by Norsholihan Bt Abdul Eanich of which she will get 1 unit of the  Proton Exora when it is launched this April.

Proton Exora MPV will be tagged under RM80,000 and available in 5 colours Genetic Silver, Tranquility Black, Blue Haze, Pyrite Brown and Gaia Blue.

If you interested with this Exora, you can place your booking from 21 Feb 2009 onwards. Be the first to drive Proton MPV.

Incoming search terms:

Posted in: Automotive

27 Comments on "Proton Exora, the new Proton MPV"

Trackback | Comments RSS Feed

Inbound Links

  1. Tips on how to book Proton Exora | MY Blog | February 22, 2009
  1. Jimi says:

    congratulations proton on this achievement…hope proton will success

  2. Halo!!! says:

    proton suck like hell..dun buy proton after 3 year sure got problem..

    Always No Support Proton!!!!

  3. Jack says:

    Yeah… Proton like to do cut and paste for the shape and design. Never have new things for new cars.

  4. looksy says:

    a great effort by proton. definitely the best proton yet.

  5. profuture says:

    Congrate proton! Exora is better than Avanza(1.3) and G Livina (1.6). Cheers!

  6. malado says:

    PROTON exora better than avanza, but …fail compare to livina,..
    how you all know exora good…only refer to others people test drive..all rubish…that only first impression, all good, bla bla…at the end…indah kabar dari rupa..itulah EXORA

  7. MalaysianMan says:

    It’s a real home-make car??? a so-called national car??? I’d doubted it.
    or just you ciplak from other branded mpv and do some cut and paste jobs on it.
    Mr Proton, can you please if possible produce own-self national car, a world-standard quality car, would you cuz yo’d built a very bad reputation on the quality since the establisment of proton.

  8. Razman says:

    Hmmm…aku dah pernah guna Iswara, Wira, dan Sekarang ni Waja, bagi aku tiada apa yang dapat dibanggakan, namun aku masih berharap Proton agar berubah, kreatif lah sikit beb… Waja setakat la ni aku memang lah OK tapi dari segi kualiti tu aku tetap tak puas hati. Aku bukanlah seorang mekanik tapi aku nak bagi tau designer kat Proton tuuuuu….PIKIRLAH SEBAGAI SEORANG pengguna, apa yg pengguna mahukan! Bab Exora ni aku rasa belakang dia macam tak best…aku tengok masa launch mlm tu kat belah depan cun sangat-sangat……aku tertarik jugak. Tapi bab belah belakang tu aku rasakan nak jadi macam Savvy tu lah… Depan cun belakang macam Allien….kah kah kah…. Satu lagi silap kat sawy tu aku rasa sebab depa pakai kod TIARA REPLACEMENT MODEL! Jahanam lah tak laku…. EXORA ni aku wish ada sesuatu yg baru….
    Kepada Jurutera-jurutera proton tu….bangun lah…tolong lah jadi kreatif sikit…aku rasa mamat racing haram tu lagi pandai moddy kereta bagi ranggi can manggi….biaq bagi Proton ada identiti sendiri…takkan takat mampu tukar toggle signal dari kanan pi ke kiri aje? Takkan takan boleh kuatkan volume radio kat stereng aje? Come on lah….Think sesuatu yang baru….Kualiti pun bagiiiii la naik sikit…..ni balik-balik benda yg sama juga berulang. Ni aku nak tanya sikit : Korang develop model baru tu takde ke test kat jalan2 Malaysia dengan condition Malaysia ni? Test driver korang tu kalau takat tau bawa kereta aje baik suruh jadi driver teksi…apa kata tester tu sangat mahir tentang kereta, so masa development tentu dapat selesaikan masalah dan lepas jual kat kami ni takda timbul masalah yang merugikan kami dan proton sendiri…..

    Harap Maklum……….Yang Benar…..
    Orang miskin…..

  9. lohan says:

    not bad…

  10. labu says:

    memang betul kata razman, kita mahukan kualiti….proton selepas 2 tahun memang bnyk masalah…..ada je yang bergegar….. exora belum pasti lagi…..driving test memang lah ok je…..wira se saya dulu masa mula2 beli pun ok……selepas 1 tahun pakai dibandingkan dengan myvi,masih elok myvi…. fikirkanlah…..renung2 kan lah……..

  11. admin says:

    we need to wait how the market response on exora

  12. RedOne says:

    Not bad…… ku dah tempah sebiji……. harap2 semua ok…. saya tak de experiance guna proton nie. Tp dengan harga yang rendah berbanding mpv yang lain……. apa yang kita expect??? Saya dah pakai kancil selama 7 tahun ok je….. yang penting cara pemanduan kita and maintenance juga penting.

  13. Anak Malaysia says:

    Tak kiralah nak komen apa, barangan proton sesuai untuk golongan pertengahan… Alhamdulillah, my father dah pakai waja 6 tahun, masih macam baru… janji service ikut jadual. Orang yang dok comment banyak2 tu biasanya tau hutang nak beli, tapi nak keluar duit maintenance cukup kedekut…. tu sebab kereta gegar sana sini… siapa yang dok komen bebanyak better jangan beli barangan malaysia sbb diorang golongan class tinggi yang layak pakai kereta import….

  14. pie says:

    :-P ..aku pakai motor je..tp jika diberi pilihan ,nak je ku pakai vios

  15. Dump Trucks says:

    saw the car and tested it.. actually, the interior is the best i’ve seen from proton yet, 100% not the same from previous protons. i dont like the textures so much, or the feel and also the colour, but practicality is there and lots of storage.

  16. wan fikri says:

    huhu… member aku punya kete triton 3.2 mitshibutsi dilanggar oleh myvi SE kat bontot kete triton.

    last2 tengok abs x berfungsi… nie bukan kes pertama ada kes kedua member aku punya anak baru li myvi 3 bulan lepas accident. tapi abs x berfungsi.

  17. X_protonz says:

    Rasanya…. bukan masalah kereta yang hendak dihasilkan oleh proton…. tapi aku rasa pemasangannya yang teruk….mungkin setiap bulan ada org baru duduk line kat proton…kot…lagi satu …pusat servis proton kadang2 memang macam sial kalau berurusan…mcm tulah nasib proton…. bukan salah proton……..

  18. X_protonz says:

    satu lagi…kereta sekarang ni memang kurang ketahanannya sebab banyak guna alat2 yang menggunakan komputer tulah kereta kurang tahan berbanding kereta lama2 terutamanya proton iswara… enjin memang tahan walaupun body mcm2 bunyi……hahahaha.

  19. bubble'B' says:

    bab2 keta iswara ni aku minat, aku pakai iswara dah 10tahun, abg ipau aku nye, dpt je aku dah lowed kan, tahun 2007 masuk enjin tebo, perh..laju beb…skrg aku bg kat adik aku lak, kalo pandai jaga sampai cucu cicit keta tu leh jalan lg…..

  20. yusof says:

    saya orang miskin pakai mini moris jer dah 40 tahun usia kereta nie masih ok jer. nk pakai proton tgu ada duit lebih sikit huhu

  21. erin says:

    beli ikut kemampuan la.. pa pun sy tetap tertarik dgn exora.. selesa.. family pon hapy ikut dalam kereta..cuma yg seram dgr 2 berkenaan dgn masalah yg timbul.tapi just think positive la..takde yg perfect..kereta mahal pun tetap rosak juga..yg penting pandai jaga … kalau baru sehari pakai da rosak 2..kira nasip u la dapat kereta malang.. tapi so far ada juga yg share da lama pakai proton produk tapi cool jerr.. :) mulanya sy takut juga nak beli exora apalagi terbaca dlm blog lain ni tapi bila pikir positif dan jeling poket..paling cun exora la ;) (kalau sy kaya ,nak juga naik kereta yg mahal …tp syukur juga la ada proton..:) )

  22. mr y says:

    saya pakai innova. memang mantap. nak bayar bulanan mencungap. lebih baik tukar exora.

  23. yusri says:

    saya dah beli exora mline auto. alhamdulillah…best…lepas 1st service boleh bawak laju….memang best berbanding dengan avanza 1.3 M saya. walaupun ini first time saya ade keta auto…alhamdulillah best…..tak susah pun nak guna….mula2 tak confident gak masa memotong…tp bila tukar gear 3 boleh memotong dengan smooth…alhamdulillah…saya berbangga jadi rakyat malaysia…anak2 pun suka sebab space luas…aircond sejuk betul…sampai kena komplen dengan isteri…sakt urat katanya sebab sejuk betul….cuma kipas bunyi kuat…tapi lama2 biasa laa…tak effect apa2 pun…bila ambik selekoh memang best…macam melekat je kat jalan ..alhamdulillah…..

  24. yusri says:

    cuma kalau boleh kurang kan harga….bila exora turbo nak keluar…?

  25. admin says:

    Dengar nya hujung tahun 2011

Post a Comment