Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)

By | June 23, 2011

If you can recall recently, several agreements were reached between the government-owned strategic development company, strong1Malaysia Development Bhd (1MDB)/strong, and the Federal Land Commissioner for the transfer of 196.6 hectares of the Sungai Besi airport land to 1MDB for transformation into Bandar Malaysia – a strategic development for long-term national growth.

In furtherance to the announcement, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak this time announced that a strong Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia or 1Malaysia people”s housing project would be developed on a piece of land at the Sungai Besi airbase in Kuala Lumpur.

He said the government has discussed the matter with several companies, such as SP Setia, Sime Darby and Putrajaya Corp, to develop the project on a social business concept. He added that “It should be a very convenient, large area, and it”s going to be impactful. “Imagine the (highly rated) area being turned into an affordable housing area for the rakyat (people).

Under the a PR1MA development concept, the developer would not make a profit because the land was provided by the government and the developers) are not there to make money.They are there to provide affordable, quality housing for the rakyat. Each of them are required to present to the government a business module and cost for the project and suitable business analysis will be done from government end.

The strongProjek Perumahan Rakyat 1Malaysia house price is estimated less than RM220,000 for those aged below 35.

Incoming search terms:

122 thoughts on “Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA)

  1. pikhuey

    Saya ingin tahu cara memohon Perumahan Rakyat 1Malaysia dan kelayakan, TQ….!

  2. admin Post author

    Details akan diberikan kemudian.

  3. Selena

    Macam mana nak apply “Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA)” dan kelayakan

  4. Ammer

    Look forward to get detail about Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA) ^ ^

  5. admin Post author

    I have been informed that this scheme will be officially launched during Expo Perumahan Pemuda BN (HOPE) from 29-31 July 2011 at PWTC KL.

    Book your calendar for this event !

  6. Pingback: Expo Perumahan Pemuda BN (HOPE) | Malaysia-Kini.Com Online

  7. Selena

    Yang ini ialah double storey , single storey housing atau condominium.

  8. HAZLINA

    salam….29 – 31 julai 2011 di pwtc nanti lauching sahaja atau boleh apply masa tu? please give details. what should we bring, etc. thank you.

  9. Shidah

    Saya seorang ibu tunggal yang sangat terdesak untuk memiliki rumah sendiri

  10. Ambikavathy

    I want to know how to apply for a house with Rakyat 1 Malaysia (PRIMA)?
    Please send me some urgent informations.
    We do not have a house yet and PRIMA project is very encouraging not only to us but to all who do not have a house of their own.

  11. azlina

    What is the requirement to buy this house?

  12. Hema

    I would like to knw where should i can get the information regarding 1Malaysia Projek Perumahan and also the form

  13. farzli

    boleh dapat ketrangan lanjut
    dan saya berminat
    mcm mana nak booking

  14. khatijah

    salam..camana nak mohon ??

    nombor call dan proses seterusnya

  15. Lee Kam Peng

    macam mana mahu beli rumah under PRIMA di Putra Heights

  16. Lee Kam Peng

    This is single or double storey?

  17. Yahya bin Musa

    Saya dah 42 tahun…masih Ada peluang ke?

  18. farzli

    boleh dapat ketrangan lanjut
    dan saya berminat
    mcm mana nak booking

  19. see soon hong

    i want to known more detail when the project will start & which place & how to register at prima & when the launch !

    hopefully can send me as soon as possible !
    thank !

  20. AHMAD TARMIZI BIN ABDUL RAHMAN

    SAYA BERMINAT DAN INGIN TAHU BAGAIMANA CARA UNTUK MENDAPAT KETERANGAN LANJUT BERKENAAN DENGAN PROJEK PERUMAHAN PRIMA INI

  21. candy

    i m a single mother,hopefully to own a new house.Please inform me all the details ,thank.

  22. mat

    harap2 tak ada kronisma dan nepotisma dalam projek ni, bagi pada mereka yang layak sahaja.. jangan jadi macam pprt rumah nak murah tapi pakai kereta beratus-ratus ribu. mohon ketelusan dalam aspek ini.

  23. Eza

    Saya berminat dgn projek perumahan Prima di Putrajaya. Umur 39 tahun boleh mohon ke?? Macam mana nak pohon ya??

  24. shaik

    Keterangan lanjut dan cara mendapatkan borang amat dihargai. T kasih

  25. azalina ubit

    Saya ibu tunggal. berumur 40 thn…Berpendapatan RM3,000.00 sebulan. Ada kah saya layak memohon

  26. hatini

    Saya berminat.Mcm mana nak apply dan apa kelayakan yg diperlukan..terima kasih..

  27. yong

    Macam mana nak apply “Projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PRIMA)” dan kelayakan

  28. mrs.dennis

    saya berminat untuk mengetahui lebih lanjut lagi tentang PRIMA. macam mana nak apply? saya belum ada rumah lagi dan teringin beli rumah PRIMA di putra heights.Saya berharap pihak tuan dpt menghantar informasi tentangnya dgn secepat mungkin. Saya kakitangan kerajaan dgn gaji pokok 1900. terima kasih.

  29. admin Post author

    Mrs Dennis, program ini masih diperingkat awal. Belum dimaklumkan secara terperinci.

  30. Mohd Shah

    Saya belum ada rumah lagi dan masih mencari. Kerana harga rumah skrg sudah naik, tinggi pulak tu…
    Umur saya skrg 39, adakah masih layak untuk memohon rumah.
    Saya juga bersetuju dengan cadangan yg ditujukan oleh En. Mat.

  31. Shirley Yap

    Tuan/ Puan,

    Saya ingin tahu apa caranya untuk memohon perumahan rakyat 1Malaysia & kelayakan?

    regards,

    Shirley

  32. Siva

    Dear Mr./Ms,
    Saya adalah pekerja swasta dan gajinya below RM2000 yg ingin beli rumah di sungai besi (PR1MA) house projek.
    Saya tidal tahu how to purchase rumahnya. can u help guide me on this case. Please.

  33. Ema

    Saya seorang peniaga dan mempunyai pinjaman tertungak dgn. Bana Negara sebanyak 5500. boleh kah saya memohon pinjaman perumahan saya sangat2 impikan sebuah rumah saya sendiri

  34. zamzul bahar

    salam,

    saya berumur 42 thn, berkerja sendiri. isteri berumur 22 thn, belum memiliki rumah, layakkah saya memohon?

  35. June Tan

    Kindly advise me the requirements for the application and the procedure. I am 24 years old graduate and have not own a house yet.

    Thank you.

  36. Mambang

    Salam…

    ENtahla…saya rasa untuk nak apply projek perumahan rakyat nie mmg susah doll… Borang kene dapatkan di pejabat YB iaitu Pejabat Parlimen Bahagian…so paham2 la kalu dah libatkan Bahagian2 nie so tentu yang dapat borang npon ada bahagian kot…bukan ape.. aku dah 4, 5 kali mintak borang tp jawapan yang diterima borang terhad dan dan proses penapisan sedang dilakukan kepada yang layak…nanti bila ada keluar borang baru kami akan hubungi dengan segera..padahal Mak aku dah lama jadi Ibu tunggal..dah tu nak kerja pon dah tak larat…rumah yang ada sekarang pon dah xberapa sihat.. Tp yang aku pelik..kat kg aku tu…ada 2 , 3 org dapat projek rumah rakyat tu bg mengantikan rumah lama mereka…padahal aku tengok rumah asal mereka elok2 lg dan jauh lebeh elok dr rumah mak aku…pelik kan….sebabnya mereka nie org2 yang rapat dengan org kuat UMNO kampong dan YB beb…so nie dinamakan rumah rakyat 1 Malaysia ke?? bukan nak tolong rakyat susah tp tolong kaum kerabat org kuat UMNO je…bayangkan..pekerja penjabat UMNO pon leh dapat.. ??

    Kat sini aku nak cite siket syarat2 yang mane aku pernah dgr org kat pejabat YB tu bagitahu kalu nak memohon..

    1. kene ade tanah sendiri yang sudah dapat geran..untuk didirikan rumah jika permohonan berjaya
    2. Rumah nie bukan free…kene bayar bulan2.
    3. Kalu bukan penyokong UMNO…mintak maap nak dapat beb…
    4. kene sertakan gambar rumah asal sebab katanya nak tengok seberapa teruk rumah yang perlu diganti.
    5. Pemohon akan melalui proses tapisan oleh org atasan…(paham2 la sapa yg ditapis dan sapa yang dipilih)

    Dan ade lglah 3, 4 syarat…aku pon dah lupa…

  37. penny

    sejahtera,

    saya ada 2 anak,saya gaji cuma ada RM 2000. Sekarang saya ada beli rumah ,tetapi itu rumah ialah mak saya ,cuma bagai nama saya.bole tak,saya apply bagi saya sendiri ,atau saya punya abang ,layakkah dia .umur ialah 35 .
    sampai sekarang kita tak ada rumah sendiri .saya ingin apply .macamana apply.bolehkah bagi saya tau..

    terima kasih

  38. choo yen ling

    macam mana nak apply perumahan rakyat 1 malaysia (prima )

    terima kasih

  39. chua@liew yew cai

    Saya ingin tahu apa caranya untuk memohon perumahan rakyat 1Malaysia ( PRIMA ) & apa syarat-syarat kelayakan?

    terima kasih

  40. yan cheras

    suami saya umur 34thun.bleh mohon tak rumah rakyat.kami tak ada rumah lagi?apa syarat2nya?

  41. Diana

    Saya kakitangan swasta, mengikut syarat kelayakan tak kesahkan… saya baru mendirikan rumah tangga tahun lepas, dan bakal menjadi seorang ibu tahun ini… saya betul2 memerlukan rumah untuk membina keluarga baru kami.. kami bukanlah kaya sangat, dan sangat berharap bantuan kerajaan untuk rumah yang selesa.. berkali-kali saya semak laman web untuk permohonan rumah ini… semalam najib ada wawarkan dalam tv tentang projek ini, dan saya berharap dapat maklumbalas cepat pihak tuan…

  42. kharinah

    Saya berumur 45 tahun dan masih bekerja, masih layak ke saya nk memohon perumahan rakyat 1 malaysia….dan borang permohonan dah dikeluarkan ke…

  43. Ho Ah Foong

    saya ingin nak memohon rumah dekat Petaling Jaya, adakah project 1 Malaysia di dearah ini? di mana? bagaimana caranya dan dari jabatan mana saya boleh memohan? umar lebih dari 35 tahun bolehkah mohan?

  44. Caelyn

    Saya ingin tahu apa caranya untuk memohon perumahan rakyat 1Malaysia ( PRIMA ) & apa syarat-syarat kelayakan?

    terima kasih

  45. misz kham

    salam 1 malaysia,

    nk tau ape kelayakan untuk memiliki perumahan pr1ma ni

  46. ng bee lan

    boleh dapat ketrangan lanjut
    dan saya berminat
    mcm mana nak booking untuk 1MDB – subgai besi

  47. vivieen

    Semasa memohon projek perumahan yang akan bertapak di putrajaya, saya menyedari bahawa pemohon mestilah tinggal dan bekerja di putrajaya padahal pemohon tinggal di puchong dan kad pengenalan pun beralamat puchong. Setahu saya pemohon mesti berdaftar sebagai pemilih di putrajaya padahal tidak mungkin kerana pemohon beralamat puchong.Oleh kerana demikian saya berasa keliru bagaimana untuk memohon. Projek-projek Prima yang akan datang semuanya pun bukan dalam kawasan puchong. Tolong beri gambaran jelas akan hal ini.

  48. noorwahida baharudibn

    mohon bantuan mendapat projek perumahan rakyat (Prima)

  49. Nor Asril Mohd Noor

    macam mana nak dapatkan borang..tolong saya yang memerlukan kediaman sendiri untuk keluarga saya.

  50. peggy hoh

    saya seorang umur 42, belum kahwin, ingin memohoh perumahan rakyat 1 projek 1malaysia. Apa syarat-syarat dilayak memohon? Mana jabatan boleh didapat borang
    memohon? Mana projek-projek ini ?

    Terima Kasih

  51. yanzuramia

    Bagaimana hendak memohon projek perumahan rakyat (PR1MA) dan syarat-syaratnya… boleh email kepada saya..?

  52. kasturi mulia

    di sik kedah ada ka projek perumahan rakyat 1malaysia ni. kalau ada di mana dan macam mana nak mohon.gaji hanya rm1000.layak ka

  53. p.lalitha perumal

    saya ingin beli rumah 1 malaysia
    macam mana?umur saya 39 thn
    dan tiada rumah persendirian.

  54. lisa

    Bagaimana hendak memohon projek perumahan rakyat (PR1MA) dan syarat-syaratnya… boleh email kepada saya..?

  55. rizal

    saya hendak tahu syarat2 kelayakan permohonan Projek perumahan 1Malaysia

  56. Lionel Lee

    Di mana boilh dapat borang dan kalau minat kawasan Subang(Putra Heights),apa syarat2

  57. Mohamad

    Bagaimana saya nk apply?Saya bminat utk memiliki rumah d kawasan Subang Jaya Putra height kerana bekerja d kwsn subang juga.Sila bantu….

  58. Anna

    PLease let me know about “project perumahan 1 Malaysia

  59. sharifah

    Saya mencari rumah single storey yang berdekatan dengan area bangi dan putrajaya…bagaimana nak memohon rumah yang pertama…

  60. amir rafie

    cm ne nak apply rumah prima?ape syarat2 yang perlu dpatuhi?

  61. ah yen

    saya berumur 23 tahun , saya berhasrat memiliki rumah sendiri . saya bergaji rm1000 . dapatkah saya memohon untuk menyertai skim perumahan ini ? terima kasih

  62. liling

    maaf , dimana kita nak dapatkan borang PR1MA ? TERIMA KASIH

  63. Vanitha

    I’m trying to register myself for the 1st Home Scheme but fail. Every time i go in, this message do appear “Its close”. What does that mean?

  64. admin Post author

    You have to wait for new project i guess so…

  65. WONG

    How to apply the prima? and any prima house at subang jaya.
    Thank you.

  66. admin Post author

    The application is now closed. You have to visit Pr1ma.net frequently.

  67. zaimah

    i suggest plz buat tmn perumahan 1 storey or 2 storey kt are kg.bt.muda jln ipoh coz i think ramai yg bminat at least pd starting  harga RM180000. jika ada projek tbaru disitu….sy amat bminat. Tq

  68. Mimi

    saya tak faham la bagaimana nak memohon nya..siapakah yg boleh bantu sy?..

  69. Mimi

    saya betul2 tidak faham dengan apply rumah ni..siapakah yg boleh bantu sy?..tolong…

  70. yvonne

    Bagaimanakah cara memohon untuk PR1MA HOME ini? Di manakah boleh saya dapatkan borangnya dan apakah dokumen yang diperlukan? Nampak di suratkhabar "the sun" hari ini mengatakan akan ada lagi satu projek di Putrajaya – agaknya, berapa harganya sebuah rumah untuk projek di situ? Harap email ini dibalas. Terima Kasih.

  71. yvonne

    Maaf-terdapat ralat di komen pertama saya bertarikh 16 Dis 2011 pukul 10:06mlm. Yang saya maksudkan-saya nampak di suratkhabar "ada lagi satu projek baru di Putra Heights, bukannya Putrajaya. Terima kasih

  72. anakayam besut

    bilo nok ade umah prima besut,ganu nye?sy bru kawen nok jugok beli umoh…umoh pemaju mahal sgt….nok umah wat besut jah..kuala ganu pun xpo kalu ado..semolek2nye besut la cz kg sndiri…..

  73. SHILA

    salam…..
    saya berminat mengenai PR1M ini…bagaimana saya nk memohon…

  74. zack

    macam mana ni..kawan nak mintak..nak p jumpa sapa..PM ka..?..kerani ka..?..kat mana..?..borang tu borang mana nak dapat..tolong bagi tau…

  75. j.kumari

    Sy jugak nak tahu di klang ada x projek ppr ni.Klu ada kat mn ya?

  76. gal

    aslmmkm… bagaimana sya nk memohhon? apa syarat2x n kelayakan? sya ni org susah menumpang di rumah makci sj…. tolong perhatian n pertimbangan pihak tuan..

  77. Subatra

    Bagaimana untuk memohon PRIMA dan apakah syarat-syaratnya ? Saya mencari rumah single / double storey di Klang Valley. Terima kasih.

  78. admin Post author

    Kena tunggu iklan. Permohonan dibuka ikut projek …

  79. kila

    mcm mana nk apply rumah PR1MA nie? 
    klu keje government pun boleh apply ke?
    permohonan utk rumah PR1MA utk tmpt len selain putrajaya dah dibuka ke belum?
    Terima kasih~

  80. ewan

    Salam, 
    bole tolong saya mcm mana nak apply PRIMA kat area seremban.. syarat n kelayakan.. & badan yang berkenaan.

  81. lainey

    mcm dekat sabah boleh ke memohon rumah PRIMA ni..

  82. Amram bin awang agpang

    salam ada sape tau tentang rumah mesra rakyat 1malaysia ini…ada ka d sabah…d area sandakan sabah selain di semanjung…

  83. Yogeswari

    Hi,
    I am a single mother with a 4 year old daughter. I am staying with my parents at Sunway,PJ due to dont have a place to stay. I saw the term & condition for applying Prima 1 house at Putrajaya.
    The person who apply for it should stay or work at Putrajaya. In my case, I dont do work or stay at Putrajaya.
    How to apply for it if I dont fullfil this term ? Also, is there any plan for goverment to build Prima 1 house somewhere else which is near to me. I mean around PJ area.
    Please advise.

    Regards,
    yoges.

  84. ana

    ASSALAMUALAIKUM dan salam 1malaysia…
    bagaimana saya hendak memohon bantuan rumah..saya mempunyai kawasan tapi tidak mempunyai kewangan yang cukup unruk membina rumah.kami sekeluarga tinggal menumpang.

  85. azline othman

    assalamualikum…saya adalah seorang ibu tunggal yg berpendapatan rendah dan menyara anak serta kedua ibu bapa sy yg telah lanjut usia. sy tinggal bersama kedua ibu bapa sy di klang.serta menangung
    segala keperluan dan perbelanjaan seisi rumah kedua ibu bapa dan anak sy, sy yang tangung
    bagaimana sy ingin memohon untuk bantuan rumah ppr di subang dan di mana sy ingin mengambil
    borang permohonan itu.

  86. zuriati zakaria

    salam,saya ingin memohon rr1m,tp tdk thu cara bgmana,suami sya kakitgn awm dan belum mempunyai rumah dan kami mempunyai 4 org ank.kami mempunyai tanah pemberian org tua.boleh pihak berkenaan membantu kami

  87. maizura hashim

    as salam…saya juga ingin memohon rmr1m ini …bagaimana caranya?sy sekarang tinggal bersama suami diatas tanah suami saya.rumah yang ada sering dimasuki air apabila hujan akibat dari perumahan yg didirikan bersebelahan..rumah tersebut jugak sudah agak lama.saya juga pernah meminta bantuan dari ICU…tapi mereka hanya datang melihat2 kemudian tak datang2 terus…berita sama ada kami berjaya mendapat bantuan atau tidak…tidak kami ketahui langsung sehingga sekarang..

  88. MOHD AMIN BIN ABU BAKAR

    Bagaimana cara untuk saya memohon bantuan PR1MA dan apakah sayarat di tetapkan bolahkah emailkan saya borang bantuan secara online

  89. kECEwA

    Saya amat keCeWa BN di Sarawak,syarat mohon terlalu memakan hati rakyatnya sendiri,sudah sedia maklum di sarawak smemangnya sukar mendapatkan geran TaNaH…..Huhuuuh….0. Perlu pegi Ofic Wakil Rakyat ambil borang 1.GeRan tanah PerLu DiMiliKi ataS Nama SeOranG peMoHon SahaJa didaLam geran TanaH 2. Surat tanah asal di simpan oleh pihak bank untuk BerPuluh Tahun LamaNya……CAra ini smemangnya diketahui UmUm ada mempunyai unsur politiking BN SaRaWak yang SenantiaSa JiWanya MenAKLUK TaNah….tidak seperti di BN semenanjung MaLaysia yang mempunyai SkiM RuMaH PerTaMa Ku.

  90. ge

    mcammana nak memohon bantuan prima disabah? boleh email saya borang bantuan secara online. terima kasih

  91. Madi melaka

    Di mna saya boleh dpt borang rumah PRIMA d melaka? Boleh tolang emailkan pada saya? Atau bagi contact number yang boleh saya hubungi.

  92. Pingback: New PR1MA Project in Kuantan | MalaysiaKini - Malaysia News | Berita Terkini

  93. mala

    bagaimana cara memohon rumah skim satu malaysia.dan apakah syarat dan kelayakkan yang diperlukan?

  94. FATIMAH JAMALLUDDIN

    cara dan bagaimana nak mohon prima sy ada tanah sendri tp xde duit nak buat rmh gaji pon bwah dr rm3k..,boleh bantu..dr mana boleh dapatkn borang atau apa2 maklumat?

  95. Joanne Teh

    salam……..

    Nk tanya macam mana sy nk apply rumah 1 Malaysia ( PRIMA )?
    Apakah kelayakannya?
    Kakitangan kerajaan blh mohon x?

  96. det jebat setia

    salam sejahtera semua!aku baru dpt borang rmr!caranya mudah!p pejabat adun kwsn anda buat surat permohonan…tunggu borang sampai than isi borang beserta detail than htr blik ke pejabat adun utk sokongan dan pengesahan YB!Lepas tu tunggu la jawapan!harap2 dapat lah aku dok rumah sewa dah 20 tahun dah berapa RIBU byr!malas nak kira dah…….

  97. nur ain abdullah

    bolehkah saya memohon skim rumah ini?adakah projek ini akan dilaksanakan di sarawak

  98. md eone

    slm sejahtera sy ingin bertanya sy seorang kakitangan kerajaan gaji rm 3 ribu ke bawah boleh ke mohon membuat rumah 1M diatas tanah sendiri

  99. rosyati

    mcmmana saya nak mohon rumah rakyat satu Malaysia nie????

  100. Maheswaran

    How to apply tis Prima 1 and where i can get the registration form. thank you.

  101. neera

    Bagaimana cara untuk saya memohon bantuan PR1MA dan apakah sayarat di tetapkan bolahkah emailkan saya borang bantuan secara online

  102. zura

    saya berhajat nak beli rumah di area kl secara bantuan prima…cara bagaimana…tolong ye

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *